Translate

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ



4Ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΑΪΟΥ:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΑΥΛΙΔΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ.

Την Τετάρτη 6/5/15 είχαμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας τον κ. Περικλή Παυλίδη, επίκουρο καθηγητή Φιλοσοφίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο ρόλος της Φιλοσοφίας στη σύγχρονη κοινωνία». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας και συμμετείχαν, εκτός από τους μαθητές της ομάδας του Προγράμματος, πολλοί ακόμη μαθητές της Β’ Λυκείου, αλλά και των άλλων τάξεων.

 


Ο καθηγητής, εφαρμόζοντας τη διαλεκτική και μαιευτική μέθοδο, προσέγγισε τον τρόπο σκέψης των μαθητών σχετικά με το ρόλο της Φιλοσοφίας στη ζωή μας. Στο πρώτο μέρος αναφέρθηκε στο τι είναι η Φιλοσοφία, ποια τα ερωτήματα που θέτει, ποιος είναι ο Φιλόσοφος και τι κερδίζει κανείς φιλοσοφώντας. Επίσης, έγινε συζήτηση πάνω στο θέμα του ιδεώδους (ουτοπία) και τη σημασία που αυτό έχει για τον άνθρωπο που θέτει στόχους στη ζωή του. Η Φιλοσοφία αναζητά την τέλεια ανθρώπινη κοινωνία και τον ιδεώδη ανθρώπινο βίο. Δομείται όμως και στη δημιουργική αμφισβήτηση των παραδεδομένων αξιών, των θεσφάτων και της αυθεντίας. Έτσι ο άνθρωπος διαμορφώνει κριτική και ελεύθερη σκέψη και κάνει εναλλακτικές για τη ζωή του επιλογές, εξελίσσεται, διεισδύει στα φαινόμενα και ανακαλύπτει τις αιτίες τους.


Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης  ο κ. Παυλίδης παρουσίασε την ιστορική διάσταση της Φιλοσοφίας, μέσα από την εξέλιξη των φιλοσοφικών ιδεών, με βάση την υπηρέτηση των συνειδητοποιημένων αναγκών του ανθρώπου σε κάθε εποχή.  Ως παραδείγματα έφερε τον Ηράκλειτο (6ος αι. π.Χ.), τον Πλάτωνα (4ος αι. π.Χ.), τον Τερτυλλιανό (2ος αι. μ.Χ.), τον Τζον Λοκ (17ος αι.), τον Ρουσό (18ος αι.), τον Μαρξ και τον Έγκελς (19ος αι.) και τέλος την επίδραση της πολιτικής και κοινωνικής Φιλοσοφίας στις μεγάλες αλλαγές που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα.


Πιστεύουμε ότι η προσέγγιση του θέματος από τον κ. Παυλίδη θα δώσει το κίνητρο στους νέους να ασχοληθούν με τη φιλοσοφία, να σκεφτούν, να αμφισβητήσουν, να κρίνουν και, γιατί όχι, να αλλάξουν την κοινωνία και τον κόσμο. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της συνάντησης, αλλά και η ευχή του καθηγητή!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: